Nieuws


Gelukkig druk?!

In samenwerking met Maarten de Winter en de andere kennispartners van waardecreatie netwerk Archimedes is een boek geschreven over een innovatieve aanpak van werkdruk: “Gelukkig druk?!”

“Stel je eens voor dat je werkdruk niet alleen als probleem ziet maar het reguleren daarvan ook als mogelijkhied om gezond en effectief te organiseren. Kun je je dan voorstellen dat je daarmee de wereld van duurzame inzetbaarheid op een inspirerende wijze verbindt met het bedrijfskundig belang van het management? In deze publicatie is deze visie toepassingsgericht uitgewerkt.”

Het boek is te bestellen bij Managementboek.

 

Erna van der Weerd – 28 maart 2017

____________________________________________

Mantelzorg ambassadeur worden

Ik heb kennis gemaakt met de enthousiaste mensen van “In voor Mantelzorg” tijdens de In Voor Zorg Winterzorgbeurs in Utrecht.
Wilt u ook meehelpen om het belang en de waarde van mantelzorgers onder de aandacht te brengen? Word dan ambassadeur van “In voor mantelzorg”. logo_ivm

Meedoen is eenvoudig, Informatie en hoe je je kunt opgeven vindt u via deze link.

Erna van der Weerd – 18 november 2014

__________________________________________

 

Nieuwe business modellen

Op 13 november is het boek “Nieuwe Business Modellen” (Jan Jonker red.)  gepresenteerd in de Domkerk in Utrecht. Een boek vol ideeën over duurzaam ondernemen om te delen, te “jatten” en verder te ontwikkelen. Hier vindt u meer over het boek.

In het boek staat een handig werkmodel om zelf met andere vormen van waardecreatie aan de slag te gaan: het klaverbladmodel.

Klaverbladmodel_NBM_JJonker_2014

Erna van der Weerd – 16 november 2014

__________________________________________

 

Wil op het werk

Een mooie manier om medewerkers speels en helemaal zelfstandig te enthousiasmeren voor het werk: Wil op het werk.

Erna van der Weerd – 20 oktober 2014

__________________________________________

 

Evidence-based practice

 

Het is belangrijk om in adviezen aan te kunnen geven waarop de aanpak of methode is gebaseerd en of er ondersteunende resultaten uit erkende (peer-reviewed) wetenschappelijke publicaties bekend zijn. evidence-hiërarchie piramideSinds begin dit jaar is een enthousiaste, internationale groep mensen actief bezig om dit principe ook praktisch toepasbaar te maken. Dat doen ze door onder meer evidence-based werkprincipes uit te leggen en relevante databestanden toegankelijk te maken voor niet-academici.
Ik maakte op 11 september j.l. kennis met twee van hen: dank aan Eric Barends en Joan van Aken van het Centre for Evidence-Based Management!
Word lid of vriend van het CEBMa en maak een stap om de consultancy-praktijk echt te professionaliseren!

Erna van der Weerd – 15 september 2014

___________________________________________

 

Toename stress-gerelateerd verzuim

ArboNed heeft de kosten voor stress-gerelateerd verzuim voor het eerste halfjaar van 2014 berekend op 800 miljoen Euro. Vooral in de sectoren onderwijs, zorg, ICT en financiële instellingen is het verzuim door stress sterk toegenomen. Oorzaken liggen niet alleen in het werk, maar ook in de combinatie van werk-privé en in financiële zorgen van werknemers.
Klik hier voor het hele persbericht van ArboNed – 17 juli 2014.

logo Werkdrukbalans

Het belang van een goede werkdrukbalans wordt door deze analyse nogmaals bevestigd. De urgentie om hier daadwerkelijk mee aan de slag te gaan neemt toe, zeker in de zorgsector die op meerdere fronten onder druk staat. Dat is in het belang van de werknemers én van belang voor een gezonde bedrijfsvoering.

Erna van der Weerd – 22 juli 2014

___________________________________

 

Kennisnetwerk Archimedes – werkdruk hanteerbaar – opgericht

3D diagnose dialoog doen

Met een feestelijke vergadering is op 17 juni 2014 in Rossum het Kennisnetwerk Archimedes officieel van start gegaan. Het kennisnetwerk Archimedes is een initiatief van Maarten de Winter, consultant, spreker en auteur van het “Het sjoelbaksyndroom”.

In Archimedes is een brede groep werkdrukdeskundigen verenigd: wetenschappers, consultants, coaches, instrumentontwikkelaars, organisatie-strategen, kortom: mensen met allerlei achtergronden. Archimedes heeft als doel om werkdruk hanteerbaar te maken en uit de subjectieve hoek te halen. Daarvoor is de Taaktuner een uitstekend instrument.
AdMova heeft zich aangesloten bij Archimedes omdat werkdruk een belangrijk maatschappelijk probleem is dat meer aandacht nodig heeft.

De Taaktuner is een prachtig instrument om werkdruk in kaart te brengen bij mensen met werkzaamheden die niet tijdgebonden maar wel deadline-gebonden zijn.”Taaktunen” volgt de cyclus diagnose, dialoog, doen.

De instrumenten van AdMova zijn complementair aan de Taaktuner en richten zich op 7×24 uurs – tijdgebonden processen. Door de verbinding met de mensen en methoden van Archimedes wordt het mogelijk om werkdruk bij verschillende soorten taken en werkprocessen inzichtelijk, meetbaar en bespreekbaar te maken.
Om zo tot concrete werkdrukoplossingen en meer werkplezier te komen.

Erna van der Weerd – 20 juni 2014

___________________________________

 

Geslaagde start NVA platform arbeidsverhoudingen

Op 24 april is in het SER-gebouw in Den Haag het nieuwe platform arbeidsverhoudingen van de Nederlandse Vereniging voor Arbeidsverhoudingen (NVA)online gegaan. De aftrap van het platform werd omlijst door een seminar over de inclusieve arbeidsmarkt, met een key note van Ronald Dekker / ReflecT-UvT “De arbeidsmarkt als uitsluitingsmechanisme”.
Het gaat om het ontwikkelen van duurzame inclusie, zonder in de valkuil van “perverse verdringing” terecht te komen.
Heeft u hierover ideeën, gedachten, artikelen, wilt u bijdragen aan discussies hierover: u wordt van harte uitgenodigd om mee te denken via het nieuwe platform. Twitteren kan ook: @arbeidsverh.

 

Op zoek naar informatie over hoe dat in de praktijk werkt? Een kijkje op de website van De Normaalste Zaak is de moeite waard.

partnerovereenkomst_banner

 

Erna van der Weerd / 25 april 2014

____________________________________